Parametric design voor 3D packaging en decoratie-objecten

23 september 2022

Het ontwerpen van 3D objecten biedt de mogelijkheid tot talloze uitingsvormen. Naast het 3D printen van een object is het in sommige gevallen mogelijk om het 3D te bewerken met een CNC machine, maar ook om er een lasercut of gesneden model van te maken. Bij het verwerken van een 3D object is het raadzaam om te weten welke processingstappen er gevolgd moeten worden om tot een eindproduct te komen.

Voor het ontwerpen van een 3D model is er een grote variëteit aan tekenpakketten beschikbaar. Hiermee kunnen technische ontwerpen gemaakt worden. Daarnaast zijn er ook talloze online sites beschikbaar waar 3D objecten gedownload kunnen worden. Ook is het mogelijk gebruik te maken van online tools waarmee parametrisch ontworpen kan worden. Doorgaans worden geometrische bepaald door een beperkte set aan parameters. Nadat deze ingevuld zijn wordt er online een vectorfile gegeneerd welke verrijkt kan worden met artwork.

Wanneer er bijvoorbeeld gekozen wordt om een papier, kartonnen of metaal exemplaar van te maken, dan is nodig om het 3D design model als een sheet metal model te slicen naar de gewenste uitvoerformaten. Ook kan er gekozen worden om een kartonnen variant te maken. Daarbij is het vooral belangrijk te weten wat de hechtingsmethode wordt om de verschillende onderdelen aan elkaar te monteren. De keuze van een lip, een tab of een draad hebben direct impact op de output vectorfile waarin de verschillende lagen voor snijden, rillen en taggen wordt meegeven.