Prototyping

Van idee tot werkend model
BotBerg = Prototyping. In het proces van prototyping wordt binnen een afgebakende periode een voorlopige versie van een product gemaakt. Deze voorlopige versie heeft functionaliteit en kan ingezet worden als studiemodel voor verdere verfijning, maar ook voor demo’s aan klanten. Het kunnen demonstreren van nieuwe features in een vroeg stadium geeft de mogelijkheid voor waardevolle klant feedback.

Breed scala aan technieken en technologieën
Het proces van elektromechanische prototyping vereist de beheersing van een breed scala aan technieken en technologieën: opstellen van functionele specificaties, elektromechanische keuzes, selectie sensors en actuators, opzet algoritmes, opzetten van elektronische circuits, 3d ontwerp, ontwerp behuizing, montage input/output connectors en display, afstemming protocollen met externe devices, power consumptie, interactie en datatransport met internet, lora, opslag van data en performance rapportages.

Voorbereiding voor initiële productie
Prototyping is een belangrijk onderdeel van productontwikkeling en helpt bij het identificeren en oplossen van problemen voordat een product ini productie gaat. Door een fysieke versie van het product te maken kunnen ontwerpers en ingenieurs de functionaliteit, bruikbaarheid en het algehele ontwerp testen. Hiermee kunnen onderbouwde beslissingen genomen worden en het ontwerp verfijnd worden om aan de behoeften en verwachtingen van de doelmarkt te voldoen.

Focus BotBerg : Creative Prototyping
Vanuit BotBerg focus ik me met name op het creatief ontwikkelen van elektromechanische prototypes, waarbij embedded computers op basis van sensoren data verzamelen waarmee actuators en processen getriggerd worden. De logica hiervoor wordt in een algoritme geprogrammeerd, waarna het prototype zelfstandig functioneert. De afgelopen jaren heb ik hiermee een groot aantal klanten voorzien van werkende modellen, gebaseerd op conceptuele schetsen en beschreven functionaliteit.

Van idee – tot klaar voor opschaling
Voor de realisatie van prototypes beschik ik over ruime ervaring in elektronica, mechanica, data-analytics, interactie-design en softwareontwikkeling. Zodra een prototype diverse revisies heeft doorlopen en klaar is voor opschaling kunnen alle ervaringen en specificaties gedocumenteerd worden aangeleverd en blijf ik beschikbaar voor vragen of prototype-revisie.

Samen met de klant bouwen aan het prototype
Regelmatig krijg ik het verzoek van klanten om samen te kunnen werken aan het maken van een prototype. Vanuit de werkplaats waar ik in ‘s-Hertogenbosch werkzaam ben, heb ik de beschikking over een breed scala aan apparatuur: lasersnijders, freesbank, draaibank, metaal/hout werkplaats, elektronica, mechanica, zandstraler, waterjet en een micro tig lasapparaat. Ook heb ik een ruime voorraad aan sensors, actuators, embedded processors, prints, breadboards, motoren en modules op voorraad, waarmee wachttijden in het proces van prototyping veelal beperkt kunnen blijven.