Nieuwe gietklei mal – 3D print Cats Claw

27 november 2021

Na het succes van de vorige gietklei Paaseiland Hoofd – mal heb ik een nieuw object gecreëerd. Een gescande klauw van een katachtige gecombineerd met een vrij vormgegeven kubus zijn op de Ultimaker 3 geprint in PLA. Door het toepassen van een hele lichte infill blijft het materiaalverbruik beperkt, maar doemt meteen de mogelijkheid tot het ‘naar boven komen drijven’ van de cats claw.

Met behulp van acrylaatplaten heb ik een gietmal opgezet en deze met kit afgewerkt. Het registeren van de inhoud van het 3D print object is handig, omdat daarmee snel kan worden uitgerekend wat het benodigde volume gips is. Calculatie geeft aan dat mal een volume heeft van bijna 5 liter. Nadat het gips is gemengd wordt de mal gevuld en het berekende volume perfect te kloppen. 

Na 48 gedroogd te hebben komt de uitdaging. De cats claw moet gelost worden uit de mal. En dat blijkt een uitdaging. Gelukkig heeft de 3D print een lichte infill. Dat geeft de mogelijkheid tot lokale verhitting met een heat-gun. Na een half uur zorgvuldig warmte te hebben toegevoerd, lukt het de gietmal volledig en onbeschadigd bevrijdt te krijgen van de 3D print. Vervolgens meteen afgegoten met gietklei en het resultaat mag er zijn. Veel detail en eenvoudig lossend. Op naar nieuwe projecten.