Lasersnijden in gedroogde herfstbladeren

5 juli 2021

Eerder vorige maand kreeg ik van één van de andere makers – Evalie, van Evalie Hovers Design, een set gedroogde bladeren van de afgelopen herfst 2020. Gedroogde bladeren, wanneer volledig vlak gedroogd, zijn een mooi organisch materiaal om creatieve uitingen vorm mee te geven. Mijn eigen oogst van herfstbladeren was helaas door de aanwezige kattenpoten vergruisd en daarmee onbruikbaar geworden.

Op mijn privé lasersnijder heb ik de luchttoevoer tot een minimum beperkt, om daarmee de stabiliteit van het blad tijdens het laserproces zo minimaal mogelijk te belasten. Vervolgens heb ik met een hoge snelheid en een aangepast laag vermogen de lasersnijder uiterst precies de skyline van New York uit laten laseren uit een kersenblad. Naast dit kersenblad had ik ook een blad van de Noorse Esdoorn ontvangen. Hier heb ik vervolgens het logo van mijn bedrijf uit gelaserd. 

Na het laseren blijkt dat met name op de plaatsen waar de bladnerven zich bevinden, er soms handmatig nog wat bijgewerkt moet worden. Op de locaties van de bladnerven is het blad robuuster en het ingezette vermogen net wat te beperkt. Het bewerken van organische materialen leidt tot een mooi eindresultaat.