Lasersnijden 2.5D Kerststal uit 2mm karton, gemaakt op lasersnijder 

10 december 2021

In voorbereiding op het kerstseizoen ben ik op zoek gegaan naar een tastbaar element, waarbij interactie van de ontvanger nodig is, welke zoveel mogelijk circulair is en welke helemaal past in het thema ‘Kerstmis’. Het resultaat is een kerststal met kribbe, schaapjes en de wijzen uit het Oosten. Het vectormodel is aangepast en schaalbaar gemaakt op 2mm karton.

De instellingen op de lasersnijden bij dit karton blijken erg gevoelig te zijn. Niet te veel vermogen, want dan gaat het karton branden, maar ook niet te laag, omdat het karton anders niet volledig doorsneden is. Daarbij moet de tijd voor het snijden niet te lang zijn, om wel voldoende productie te kunnen draaien. En rekening houdend met de materiaalverschillen in dezelfde batch blijkt het zoeken van een optimum van snelheid en vermogen snel bepaald te zijn.

Opvallend is het grote detailniveau welke repeteerbaar is. Te weinig detail zou een te abstracte kerstornament opleveren. Te veel detail wordt verloren wanneer de afmetingen beperkt zijn. Gelukkig blijkt het hele pakketje licht van gewicht, wat er voor zorgt dat één kerstzegel genoeg is voor het verzenden als kerstpost-object.