Frezen en snijden op de 320×180 cm Zünd G3 L-3200

4 november 2021

Binnen de Spark Makers Zone werkplaats heb ik een Zünd frees- en snijmachine ter beschikking. Om tot goede resultaten te kunnen komen met deze precisie machine, heb ik vandaag onder begeleiding van Wim van Zünd een dag kunnen werken aan mijn CNC skills. Enkele jaren geleden heb ik zelf een CNC machine ontwikkeld, op basis van het mechanische frame van een bloedplasmatester. Deze werd aangestuurd met G-Code via Mach3 in combinatie met Vertric VCarve Pro. De Zünd is een next-next level.

Deze Zünd freesmachine heeft een geheel eigen besturingssysteem, waarmee optische positioningsherkenning en automatische toolwissel plaatsvindt. Deze software is heel gebruiksvriendelijk en leidt je stap voor stap door alle noodzakelijke settings. Het vlakke vacuümbed zorgt voor een perfect vlakke materiaalplaatsing, wat een randvoorwaarde is voor strakke freeslijnen en mooie afwerking. Toepassingen voor deze frees/snijmachine zitten in: behuizing, decoratie, reclametechniek, verpakkingen, bekleding, en technische textiel. 

Mijn testproject van vandaag is de back-plate voor mijn decoratieve LED NeoPixel kikker, waarbij alle gewenste uitsparingen met hoge automatisch verwerking aangebracht worden. Na het instellen van de Zünd en het klaarzetten van de juiste bitjes, is het freeswerk binnen 3 minuten gebeurd. Met als grote voordeel dat ik exact hetzelfde resultaat volgende week, volgende maand, of over twee jaar nog een keer kan realiseren, met exact dezelfde precisie.