Alginate Powder – 1:1 Afdruk in gips, voor bewerking met 3D scanning en 3D printing

23 januari 2022

Alginate powder is een soort van rubber in poedervorm, waarmee op een zeer nauwkeurige wijze een 1:1 afdruk gemaakt kan worden van bijvoorbeeld lichaamsdelen als een hand of voet. Alginaatpoeder is huidvriendelijk en daarmee uitermate geschikt voor medische toepassingen. Alginaat is gemaakt van zeewierpoeder en daarmee onschadelijk. Wanneer het gemengd wordt, wordt het erg vloeibaar, waarmee het gemakkelijk ingezet kan worden voor het onderdompelen of door het overgieten.

Een alginaat mal is slechts 1x te gebruiken, maar kan met verschillende materialen afgegoten worden. Zo behoren gips, siliconen, maar ook chocolade tot de mogelijkheden. Voor het afgieten van mijn eigen hand heb ik gebruik gemaakt van gips. Nadat het alginaatpoeder in 4 minuten vermengd is met water, wordt het object ondergedompeld. Vervolgens 12 minuten niet bewogen en dat is een echte uitdaging wanneer je je hand 12 minuten stabiel en stil moet houden. Vervolgens heb ik mijn hand zorgvuldig verwijderd en meteen gips aangemaakt en deze afgegoten.

Twee uur later is de copy van mijn hand klaar. Een zeer nauwkeurige afdruk welke ik ga gebruiken om te scannen met de Artec 3D scanner. Wanneer deze scan als STL beschikbaar is, ga ik deze resizen om er vervolgens een 3D print versie ervan maken.