3D ABB/CEAD Robot-arm print – 42cm hoog Paaseilandhoofd

22 december 2021

Recente ontwikkelingen in de Fusion360 software maken het nog beter mogelijk om grote objecten te kunnen printen op de ABB/CEAD 3D Robotarm. Met deze nieuwe ontwikkelingen wordt het mogelijk om betere controle over printsnelheid, materiaal-flow en infill te krijgen. Deze drie factoren zijn voor een groot deel bepalend voor de mogelijkheden om succesvol grote objecten te printen. 

Theoretisch zou het mogelijk moeten zijn objecten van 300x300x300cm te printen op deze ABB/CEAD combinatie. Wat vaak een beperkende factor blijkt, is de opbouw van warmte en gewicht van het geprinte materiaal. Door het slim instellen van de ABB/CEAD print-parameters wordt het mogelijk beter controle te krijgen over de voorspelbaarheid van het gehele printproces. Alhoewel er veel overeenkomsten zijn met het printproces van bijvoorbeeld Ultimaker of Prusa, blijkt big-scale printing toch echt een eigen vakgebied. En deze unieke kennis krijg je alleen door vliegmeters in de praktijk. Daar kan geen boekwerk of PDF-ebook tegenop. 

Het komende jaar ga ik de ABB/CEAD printer inzetten voor het vervaardigen van zowel functionele als decoratieve objecten. Gaandeweg ga ik  daarmee de beperkende factoren omzetten tot nieuwe mogelijkheden en zo de bestaande beperkingen doorbreken.