Startsein-installatie – zwaailamp met drukknop voor opening unieke samenwerking VSO-PRO

9 november 2023

Eerder deze week kreeg ik het verzoek van de SPARK Campus om voor de opening van het VSO.PRO evenement een object te maken dat de officiƫle opening tastbaar en zichtbaar ondersteunt. Licht en interactie zijn echt mijn passie. De tijd was te kort om een indrukwekkende NeoPixel-installatie in elkaar te zetten. Maar tijdens het kijken in mijn eigen werkplaats viel mijn oog meteen op een 24V zwaailicht. En aan de andere kant werd ik aangekeken door een grote blauwe arcadeknop die ik vorig jaar op de Maker Faire in Eindhoven had gekocht.

Het zwaailicht is een industrieel exemplaar en ondersteunt zowel licht als geluid. Voorheen is dit licht gebruikt in een productielijn en voorzag het in audiovisuele signalen wanneer er problemen optraden in de productielijn. Het geluidssignaal van de ingebouwde slow whoop is te overweldigend, dus hebben we in overleg besloten deze niet aan te sluiten voor deze startsein-installatie. Functioneel moet het zwaailicht blijven branden, zelfs wanneer de knop niet langer ingedrukt is. Hiervoor heb ik gebruikgemaakt van een Solid State Relay, dat optisch schakelt en ervoor zorgt dat wanneer het zwaailicht geactiveerd is, deze niet meer uitgaat. Voor de behuizing is gekozen voor een 3mm populieren behuizing met ronde hoeken, die gemaakt is met behulp van MakerCase. Na het lasersnijden, assembleren en monteren van de bedrading werkt de startsein-installatie probleemloos.

Dit soort objecten vind ik erg leuk om te maken, zeker wanneer er tijdsdruk is in combinatie met grote vrijheid om het eindproduct te realiseren. Terwijl ik in mijn voorraad schakelaars, montagedraad, lichtelementen, relais, voedingen, opto couplers en allerlei andere benodigdheden zoek, overweeg ik iteratief de mogelijkheden om een object te realiseren waarmee de opdrachtgever aan de slag kan.