Slimme ramen die meedenken: Regensensor sluit je ramen automatisch en beschermt je interieur

13 juni 2023

Onlangs kreeg ik de uitdagende opdracht om een slimme en efficiënte oplossing te bedenken en te implementeren voor het automatisch sluiten van ramen bij regen en het terugbrengen ervan naar de oorspronkelijke positie wanneer de regen stopt. Dit moest worden gerealiseerd binnen een bestaande installatie, waarbij twee buismotoren werden gebruikt om de ramen elektrisch te openen en sluiten. Het doel was om een handige en gebruiksvriendelijke uitbreiding te creëren.

Na het lezen van verschillende recensies stuitte ik op de KEMO15X regensensor, die perfect bleek te passen bij de vereisten. Deze compacte sensor is waterdicht, werkt op 12 volt, is voorzien van een verwarmd sensor-bed en heeft een ingebouwd stuurstroomrelais. Na wat puzzelwerk heb ik een oplossing bedacht om de bestaande installatie uit te breiden. Ik heb een kleine IP65 verdeelkast van 20x15x9 cm met een frontpaneel gebruikt om alle benodigde componenten in te plaatsen. Om het gebruiksgemak te vergroten, heb ik slechts één schakelaar ingebouwd waarmee de regensensor eenvoudig aan en uit kan worden gezet. Bovendien heb ik een led-indicator toegevoegd die aangeeft of de regensensor actief is.

Om het implementatie proces gestroomlijnd te laten verlopen, maak ik gebruik van kabellabels. Hiermee kan ik duidelijk aangeven welke functie elke kabel vertegenwoordigt, zowel in de bestaande installatie als in de uitbreiding met de regensensor. Op deze manier kan de implementatie efficiënt en foutloos worden uitgevoerd, terwijl de bestaande installatie zoveel mogelijk intact blijft. De regensensor wordt met behulp van een hoge ladder op het dak gemonteerd, en de eerste test blijkt meteen succesvol. Door een natte spons te gebruiken als simulatie van een regenbui en vervolgens de sensor snel te laten opdrogen met een droge doek, hebben we direct kunnen verifiëren dat mijn oplossing prima werkt. Vanaf nu worden gebruikers beschermd tegen ongewenst binnendringend regenwater, en ervaren ze gemak en comfort bij het ventileren van de betreffende ruimte.

Het bedenken en implementeren van dergelijke praktische oplossingen voor problemen geeft me veel voldoening. Vooral wanneer bestaande oplossingen te duur of onnodig complex zijn, of wanneer er nog geen geschikte oplossing voorhanden is. Het is leuk om praktisch te denken, actie te ondernemen en vervolgens te zien dat de door mij bedachte oplossing gewaardeerd wordt. Dat is waar ik het voor doe.