Radio-activiteit sensor – Beta/Gamma straling Geiger counter via RS232TTL online uitlezen

15 maart 2022

Gebaseerd op een open-source kit heb ik vandaag een Geiger counter in elkaar gezet en deze via de seriële poort direct online uitleesbaar gemaakt. Daarmee is het een mooie toevoeging aan mijn environmental sensor deck, waar tot nu toe – temperatuur – luchtvochtigheid – luchtdruk – geluidsdruk – lichtsterkte – uv-straling – trillingen worden geregistreerd.

Deze Geiger counter is gebaseerd op een ATtiny processor en een Geiger-Müller SBM-20 tube. Bèta en gamma straling wordt kenbaar gemaakt via led- en geluidssignaal en bovendien via de seriële poort als ‘doses equivalent’ beschikbaar gemaakt in Counts Per Seconds (CPS) en Counts Per Minute (CPM).

Het uitlezen kan natuurlijk met een FTDI TTL-232, maar aangezien ik een Adafruit QT-PI op mijn desk had liggen leek het me een uitgelezen mogelijkheid om te kijken of daarmee ook een eenvoudige uitleesunit gemaakt kan worden. En dit bleek eenvoudiger dan verwacht.. De standaard SerialPassthrough sketch bleek op 9600 baud prima te werken, waarmee het online uitlezen van de radio-activiteitsdata vrijwel direct gerealiseerd is.