Qwicc, STEMMA QT, JST PH2, Dupont – op zoek naar een passende I2C connector

15 november 2022

Een vaak voorkomend vraagstuk in mijn eigen prototyping werkveld is de zoektocht naar een passende stekker voor een bestaande connector. Traditioneel wordt in prototyping vaak gebruik gemaakt van de Dupont pin header stekkers, maar met de opkomst van I2C sensors en verdere standaardisatie in development boards lijkt het wel of er een grotere vraag is naar een prototypestandaard waarmee sensors eenvoudig met development boards gekoppeld kunnen worden.

Sinds de gelijktijdige standaardisering van STEMMA QT vanuit Adafruit en Qwicc van Sparkfun is het mogelijk om snel, zonder solderen en met gebruik van standaard kabeltjes diverse sensors met development boards te verbinden, door te lussen en resultaten direct via een OLED of LCD display weer te laten geven. De hardware zijde van een proof of concept is hiermee snel in elkaar gezet, waarna gefocussed kan worden de complexere softwareontwikkeling. Sensors voor temperatuur – luchtvochtigheid – GPS/GNSS – beweging en bijvoorbeeld accelaratie zijn op eenvoudige wijze via I2C uit te lezen. En zolang er geen conflicting adressen zijn er tot wel 128 sensors te koppelen en uit te lezen op een enkel I2C kanaal en benaderbaard vanuit één processor.

Qwicc en STEMMA QT zijn JST (Japan Solderless Terminal) SH connectors met 1.0mm pitch afstand. Dit houdt ze lekker klein, maar maakt ook dat ze niet passen op de pin layout van een breadboard of PCB ontwikkelbordje. Inmiddels zijn er tal van verloopkabels beschikbaar, zelfs tot en met een uitvoering met krokodillenklemmen, waarmee je de I2C connectie met een willekeurige kabel of contactpunt kan maken. Gemakkelijk verbinden, zodat je meer tijd overhoudt voor de ontwikkeling van de functionaliteit in software.