Onderzoeken, testen en vervolgens op zoek naar spare part. De zoektocht naar een passende oplossing.

22 maart 2023

Vandaag werd ik gebeld met de vraag of ik mee wilde denken aan een passende oplossing voor een defecte machine. Bij aankomst bij de klant tref ik een grote flat-bed printer aan, welke al ruim 15 jaar operationeel is. Het defect zit in de aansturing van een UV lamp voor het versneld uitharden van de UV coatingslaag tijdens het printen.

Bij nadere inspectie onder de machine zie ik twee identieke power supplies voor twee UV lampen. Ik krijg te horen dat tijdens de onderhoudsbeurt is gebleken dat de defecte UV lamp wel werkt wanneer de power supply van de werkende UV lamp aangesloten worden. Dit lijkt uit te sluiten dat de fout in de UV lamp zelf zal liggen. De main-power light van de power supply brandt, alleen de LEDs welke de stuursignalen naar de UV lamp aangeven blijven uit.

Liggend onder de printer demonteer ik de defecte power supply. Lastig bij dit soort klussen is dat gedetailleerde documentatie niet aanwezig of verkrijgbaar is. Maar na ruim 15 jaar operationeel te zijn geweest, zijn er verdachte elementen: ingebrande relais-contacten, oxidatie van insteekconnectors, condensatoren, VDRs en de uiteraard de hoogspannings transformer.

Na uitvoerige inspectie en metingen lijken de meest voor de hand liggende verdachte elementen in prima staat. De hoogspannings transformer blijft over als meest verdachte oorzaak het defect. Echter, hier is geen documentatie over te vinden. Maar aangezien deze power supply in meerdere machines toegepast is, blijkt er een levendige handel in spare parts. Hergebruik van beschikbare middelen draagt bij aan een een milieubewuste aanpak. Wordt vervolgd.