Nieuw leven voor VDF Kassa Display EPSON DM-D101-M58DA

6 oktober 2021

Gefascineerd door displays zag ik afgelopen maand kan de hand te leggen op 10 VDF displays, afkomstig uit EPSON kassaterminals. Bekend vanuit de traditionele winkels, staat bij nagenoeg iedere kassa een klein scherm waarop het laatst gescande product, dan wel het te betalen bedrag vermeld staat. Deze displays zijn van het type VacuĆ¼m Fluorescent Display en worden aangestuurd met het EPSON ESC/RS232 protocol.

Een specifiek doel hebben deze displays nog niet, maar het weer tot leven wekken van een VDF display, welke al jaren in opslag heeft gelegen, heeft iets magisch – de groene gloed en een wat langzaam opkomende letter- en cijfercombinatie. Met de aansturing via RS232 wordt het ook mogelijk om deze te verbinden aan een Arduino, ESP32 or Raspberry. 

Als uniform tekst-display of als sign-of-the-times collectors item krijgen deze displays onder mijn hoede weer een nieuwe rol van betekenis. Voorzien van knoppen, sensors en lichtelementen vormen ze een mooie aanvulling op bijvoorbeeld het flip-dot display of the P1/P3 LED display panels. Maar eerst een goede verbinding met de Arduino opzetten en vervolgens een zinvolle toepassing realiseren.