Klaar voor actie : voorbereiding op ‘Lessen in Techniek’ voor eerste- en tweede jaars Yuverta leerlingen

26 september 2023


Morgen start een reeks trainingen waarbij leerlingen van het eerste en tweede jaar van de Yuverta-opleiding op de SPARK Campus praktisch aan de slag gaan met techniek. Gedurende vijf lessen zullen de leerlingen hun eigen LED-lamp maken, waarbij ze op een speelse manier kennis zullen maken met verschillende technieken, zoals 3D-ontwerp, elektronica, solderen en lasersnijden.

In de eerste les zullen we ons richten op 3D-ontwerpen en 3D-printen. De leerlingen zullen beginnen met een korte rondleiding om vertrouwd te raken met de SPARK Campus, de machines, werktafels en medewerkers. Gedurende vijf lessen zullen de leerlingen stapsgewijs leren om onder professionele begeleiding een 3D-ontwerp te maken, een elektrische schakeling met batterij, LED’s, weerstand en tuimelschakelaar te bouwen, een grafisch element of tekst te tekenen, acrylaatplaat te lasersnijden en de LED-lamp in elkaar te zetten. Aan het einde van deze vijf lessen mogen de leerlingen hun zelfgemaakte lamp mee naar huis nemen en kunnen ze hun ervaringen delen over de toegepaste technieken.

Ter voorbereiding op deze lessen heb ik een lijst van benodigde materialen opgesteld en tijdig bestellingen geplaatst voor de levering van batterijen, LED’s, weerstanden, batterijclips, tuimelschakelaars, soldeertin, lijmpistoolpatronen en kniptangen. De trainingen zullen worden verzorgd door mijzelf, samen met een andere trainer/maker. Het is altijd leuk om dit soort trainingen op te zetten, maar vooral om ze te begeleiden. Het is geweldig om enthousiasme te zien bij de leerlingen en ze te zien groeien in het gebruik van gereedschappen en materialen. Ik kijk vooral uit naar het moment waarop ze met een grote glimlach en trots hun eigen lamp mee naar huis nemen, en zo een positieve ervaring opdoen met techniek.