I2C LCD Display op Raspberry 4

9 februari 2021

Het Arduino platform staat bekend om de efficiënte mogelijkheid analoge en digitale elektronica te koppelen aan geautomatiseerde processen vanuit de centrale microcontroller. Het Raspberry platform is een compleet andere omgeving. Deze Raspberry omgeving gebruikt een microprocessor en beschikt standaard over een video- en audio-uitgang. Ook is de programmeertaal Python van een Raspberry anders dan de C++ omgeving bij de Arduino. 

Vanuit de Python libraries zijn er een krachtige methoden beschikbaar om gegevens van webpagina’s te extracten en deze met Python te verrijken, bewerken en als variabelen toe te passen in programma’s. Wanneer vervolgens een LCD display gekoppeld wordt, is het mogelijk om live gegevens vanuit het web weer te geven op displays deze met interactiviteit te integreren.

Een lastige bijkomstigheid van de Raspberry omgeving is de 3.3v level incompatibiliteit. Hiervoor is het in veel gevallen noodzakelijk stuursignalen van in- en uitgaande signalen met level-converters aan te passen. Dit voorkomt dat input- en output-kanalen van de microprocessor te maken krijgen met te veel spanningsverschil. Door het bypassen van de 5v connectie van de I2C connector op het HD4470 20×4 LCD display kan deze direct op de Raspberry aangesloten worden en live streams vanuit data op webpagina’s weergeven.