Custom PCB printplaten van Aisler Europa en JLCPCB – beide binnen 2 weken op de deurmat

18 maart 2023

Voor het maken van een Raspberry Pico en Pico-W gebaseerde klok workshop heb ik recent een eigen custom PCB ontworpen. Ik heb de schakeling opgebouwd op een breadboard, hiervan in een elektrisch schema getekend en op basis hiervan een dubbelzijdige custom PCB printplaat met alle printsporen uitgetekend. Het laten maken van dit soort PCBs kan dichtbij, zoals bij Aisler net over de grens, maar ook bij een Aziatische partij als PCBWay of JLCPB.

Om praktisch te ondervinden wat de verschillen zijn, heb ik bij zowel Aisler als bij JLCPCB tegelijkertijd mijn Gerber custom PCB files aangeleverd. De PCB heb ik ontworpen in Fritzing, waarmee direct met één druk op de knop bij Aisler de productie-opdracht komt te liggen. De kosten hiervoor bij 12 printenplaten bedraagt circa € 40 en voor 10 printplaten bij JLCPCB in China zo’n € 8. Daarmee ligt de verhouding ligt daarmee respectievelijk tussen de € 3,34 en € 0,80 per printplaat – een factor 4x verschil. De levering van de PCBs was voor beiden binnen 2 weken, ongeacht of ze uit Europa of Azië afkomstig zijn.

Technisch is de Aisler PCB wat mij betreft netter afgewerkt, met gold/nickel finish en een strakke en nette stencil van tekst en logo. De JLCPCB is afgewerkt met een vertinde finish en wat minder strakke stancil. De Aisler PCB is precies zoals ik deze in mijn Gerberfiles gedefinieerd heb. De JLCPCB printplaat daarentegen is voorzien van een productienummer wat door JLCPCB in het ontwerp toegevoegd is. Beide PCBs zijn verder prima van afwerking, voorzien van keurige door-gemetalliseerde contacten en van een soldeermasker wat op de juiste plekken de contacten voor solderen toegankelijk maakt.

Al met al ben ik zeer tevreden met het resultaat van beide leveranciers. De levering was van beide partijen snel, keurig verpakt – in JLCPCB in een zeer mooie, herkenbare door – en direct geschikt voor gebruikt. Vooral positief ben ik over de silkscreens van Aisler. Deze zien er echt netjes uit en draagt direct bij aan een professionele uitstraling. Voor het ontwikkelen van een solide prototype is een custom PCB een mooie toevoeging en draagt bij aan een stabiele, reproduceerbare productie.