1 daagse Prototyping Workshop – succesvolle praktische kennismaking met de Design Thinking Methode en Arduino Embedded Computing

8 maart 2023

Vandaag heb ik samen met David de Witt van ‘Hello New Day’ een Prototyping workshop gegeven aan de deelnemers van het Traject Technische Oriëntatie (TTO), georganiseerd door de SPARK Makers Zone in ‘s-Hertogenbosch. In de ochtend worden de deelnemers op pakkende wijze meegenomen in een introductie in de Design Thinking Methode. Met een praktische brainstormsessie-aanpak sluiten we de ochtend af waarbij de deelnemers in groepjes ieder een concept bedenken voor een gebruiksvriendelijke en sociaal bindende douchetijd-regulator.

De middag trap ik af met een introductie in het maken van prototypes op basis van embedded computing. Aan bod komen onder andere sensoren, motoren, actuators en Arduino embedded computing. Ik geef een overzichtelijke introductie in de Arduino programmeer omgeving. En we beginnen te bouwen aan alle noodzakelijke elementen voor een douchetijd-regulator. Beginnend met knipperende LEDs in meerdere kleuren, het identificeren wanneer en hoe vaak een knop ingedrukt wordt. We bouwen verder aan een regulator, waarmee analoge sensorwaarden in grafiek weergegeven wordt op het computerscherm. Om naast licht ook geluid te introduceren, gaan we aan de slag met een tune-library met speaker. In no-time hebben we een alarm-geluidssignaal, welke we met wat her-programmeren ook Super Mario thema’s kunnen laten spelen. We sluiten af met een klok-functie, waarmee we tijd kunnen identificeren en op bepaalde momenten licht, geluid of waterkleppen kunnen aansturen. En om te herkennen of het licht van de douche aanstaat integreren we ook nog een lichtsensor. Alle componenten voor een gebruiksvriendelijke en sociaal bindende douchetijd-regulator passeren de revue.

In deze kennismakingsdag maken deelnemers onder professionele begeleiding kennis met een rijke set aan basiselementen om zelfstandig prototypes te maken. In de komende weken gaan deelnemers zich verder bekwamen in vaardigheden als 3D tekenen, 3D printen en lasersnijden.

Terugkijkend op vandaag, een succesvolle workshop Prototyping met kennismaking van Design Thinking Methode en Prototyping op basis van Arduino Embedded Computing. Het delen van kennis en het enthousiast maken van deelnemers zorgt voor een positief sneeuwbaleffect en vormt een bron voor innovatie. Ik vind het faciliteren van dit soort workshops erg leuk en voel me gewaardeerd wanneer het enthousiasme aangewakkerd blijkt.