Grafana Dashboard met Google Sheets/MySQL – Open source dashboard, snel resultaat

1 maart 2022

Regelmatig krijg ik in projecten de vraag voor de ontwikkeling een realtime dashboard waarmee kritische waarden kunnen worden gemonitord. Mijn praktische full stack ervaring ligt in Business Intelligence tools vooral bij Microsoft PowerBI, SpotFire en Tableau. Deze BI-tools zijn echter erg kostbaar en kennen doorgaans een cost per seat model waarbij de kosten voor roll-out na ontwikkeling van het dashboard al snel erg hoog worden.

De vragen voor dashboards van de afgelopen periode hebben allemaal één gemeenschappelijk component: [tijd]. Zo worden kritische performance indicators (KPIs) uitgezet op een tijd-as. Temperatuur, doorvoersnelheid, transportafstand, wachttijden, aantal pallets, afvulvolume, productiecapaciteit, kwaliteit of uitval per week/dag/uur/minuut/seconde wordt vanuit bestaande systemen of met sensors geregistreerd en als waarden opgeslagen. Vervolgens worden de resultaten voor de gebruiker via een dashboard met filters toegankelijk gemaakt.

Mijn recente ervaring met het open source alternatief Grafana is hierin erg positief. Het aanmaken van een account, verbinden van data bronnen als Google Sheets en MySQL en het samenstellen en opmaken van dashboard-elementen verlopen helder. Uiteindelijk blijkt mijn kennis van BI tools intuïtief toepasbaar en weet ik mijn weg in dit soort tools snel te vinden. Resultaat: binnen 3 uur van Google Sheets en MySQL tot de eerste vorm van een real time dashboard. De volgende stap is het vullen van Google Sheets met de gewenste data tables. Voor de hand liggend hierbij zijn tablet-invulschermen met Google Forms en automatisch ingelezen waarden welke met IFTTT volledig automatisch ingevoerd worden.