Van 3D print naar gietklei afdruk – de opstap naar elektronica in keramiek

31 januari 2022

Het ontwerpen van behuizingen, creatieve vormen en bewegende objecten laat zich goed realiseren in 3D ontwerptools. Gebruikmakend van Fusion360, Solidworks, Blender of Tinkercad kan gekozen worden voor een geavanceerd of zeer eenvoudig toegankelijke ontwerpomgeving.

Als proof of concept heb ik als uitgangspunt gekozen voor een afbeelding van een pinguïn. Hiervan in vCarve Pro de SVG contourlijnen getekend. Deze vervolgens geïmporteerd in Tinkercad en daarin 2cm geëxtrudeerd.
Vanuit het 3D model heb ik een moedermal-set op mijn Ultimaker 3D-printer gemaakt. Deze moedermal-set heb ik ingesloten in een bekisting en afgegoten met gips en voorzien van paspinnen en contra-paspinnen. Na het afgieten is de 3D print van de moedermal aan beide zijden zorgvuldig verwijderd en heeft de mal voldoende lang kunnen drogen om voor het eerst afgegoten te worden.

Het afgieten is met gietklei gedaan. Na het aanbrengen de gietklei is 25 minuten wachttijd ingebouwd om vervolgens de mal leeg te gieten. Na twee dagen drogen is de gietklei-pinguïn met succes uit de gipsmal gehaald. Komende week nog drogen alvorens de biscuit stook plaats gaat vinden.

Met de opgedane kennis ben ik inmiddels een nieuwe moedermal aan het maken voor een 7-segment display. Deze wordt voorzien van Neopixels en gaat onderdeel uitmaken van een high-tech decoratief klok-element.