Uitdagingen met TPU Flexibel Filament in de Bambu 3D Printer AMS

27 juni 2024

In 3D FDM-printen is het mogelijk om flexibel materiaal te printen, bekend als TPU flex, oftewel Thermoplastisch Polyurethaan. Dit materiaal is flexibel en duurzaam, met een hoge elasticiteit en weerstand tegen slijtage, oliën en vetten. Het heeft ook een zachte touch en een rubberachtige textuur, waardoor het geschikt is voor ergonomische handgrepen, medische braces, beschermhoesjes, afdichtingen, pakkingen, flexibele kabelmantels en industriële prototypes.

Om TPU te kunnen printen is een 3D-printer vereist. Het gebruik van een FDM-nozzle vereist een specifieke aanpak. Omdat TPU materiaal op de rol erg flexibel is, is het cruciaal dat de invoer van het materiaal direct bij de nozzle plaatsvindt. Bij langere afstanden, zoals bij gebruik van een Bowden tube, kan het lastig zijn om een goede doorvoer van TPU materiaal te ondersteunen.

Een populaire 3D-printer op dit moment is de Bambu Carbon X1 printer, die eenvoudig kan worden uitgerust met een AMS (Automatic Material System). Hiermee kunnen automatisch 4 verschillende materialen worden geselecteerd vanuit de Bambu studio slicing software. Technisch gezien is het mogelijk om binnen de AMS verschillende materialen, inclusief TPU, in te voeren. Echter, TPU materiaal wordt niet automatisch herkend na invoer, wat praktische problemen kan veroorzaken.

Bij het eerste gebruik van TPU materiaal in de AMS kan de printer een print-jam ervaren. De AMS geeft de melding ‘AMS slaagt er niet in filament terug te trekken’. Dit blijkt een bekend probleem te zijn, waarvoor op internet instructiefilmpjes beschikbaar zijn om de filament-jam op te lossen. Na het volgen van de instructies is de blokkade snel verholpen en kan het TPU materiaal weer worden gebruikt.