Training MIG/MAG lassen met Peter van Putten

13 mei 2021

Vandaag mijn eerste praktische training gehad in het MIG/MAG lassen. Dankzij Peter van Putten heb ik vandaag voor het eerst in mijn leven zelf kunnen lassen. In het verleden heb ik vanuit de oldtimerhoek op afstand meegekeken hoe plaatdelen vervangen werden en onze 60 jaar Jeep zodoende weer voldoende jaren vooruit kan. 

Echter, zelf kunnen lassen is een heel andere ervaring. Warmte, geluid en een alles verblindende helm maken het haast een surrealistische beleving. Maar het resultaat mag er zijn – een stevige verbinding tussen verschillende plaatdelen welke eerder nog los door het leven gingen. De snelheid van het leggen van de lasverbinding en het nabewerken met de slijptol geven een scala aan mogelijkheden. Als er iets misgaat en niet gewenst vastgelast zit, is het in no-time weer los en klaar om opnieuw vastgezet te worden.

In vergelijking met solderen een veel ruwer proces, maar qua robuustheid vele malen groter. Voor mijn skill-set een welkome toevoeging, alhoewel ik nog niet in kan schatten hoe vaak ik dit per jaar zal gaan aanwenden. Dank aan Peter voor de interessante training en handige tips.