Lasersnijden: de snelste weg naar nieuwe vaardigheden – praktische workshop bij de SPARK Campus

21 september 2023

Als trainer bij de SPARK Campus geef ik vandaag een praktische training lasersnijden aan 5 deelnemers, variërend van IT-medewerker, meubelmaker, docent tot innovatiemanager en edelsmid. Ze hebben allemaal verschillende achtergronden, maar delen het gemeenschappelijke doel om zelfstandig met de lasersnijders bij de SPARK Campus te kunnen werken.

Een cruciaal aspect van dit soort trainingen is dat deelnemers na de training de benodigde basiskennis bezitten voor het bedienen van de machine, het bewerken van de verschillende materialen die met de lasersnijders kunnen worden gesneden, het voorbereiden van bestanden om ze in de lasersnijder te kunnen gebruiken, en vooral het begrip van de relevante instellingen op de lasersnijders. Het verschil tussen snelheid en ingesteld vermogen is van essentieel belang, en begrip van de impact van deze instellingen is de sleutel tot succesvol gebruik van de lasersnijders.

Na een korte theoretische uitleg gaan we naar de lasersnijders. Ik laad een voorbeeld van een klein huis in en leg uit hoe belangrijk het is om de laser scherp te stellen en hoe dit op de machine wordt toegepast. We stellen de juiste instellingen in voor graveren en snijden, en bepalen het startpunt. Met behulp van de framefunctie controleren we of het huis volledig uit het materiaal kan worden gesneden, en dan starten we de laser. Zeven minuten later is de lasersnijder klaar en kan het huis in elkaar worden gezet.

Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. De testobjecten variëren doorgaans sterk. Standaard hebben we een sleutelhanger, maar soms, zoals vandaag, zijn deelnemers goed voorbereid en variëren de testvoorbeelden van sleutelhangers tot dobbelstenen, meubelsnijmallen en zelfs een prisma voor een sterrenkijker. Het is mooi om te zien hoe gemotiveerd de deelnemers zijn om met voorbeelden te werken die voor hen persoonlijk betekenis hebben. Dit versterkt hun motivatie om zelfstandig met de lasersnijders aan de slag te gaan. Aan het einde van de training spreken we af dat iedereen in de komende week terugkomt voor een testmoment, zodat we kunnen beoordelen of de nieuwe kennis beklijft en we nieuwe enthousiaste gebruikers aan onze lijst kunnen toevoegen.