Gietmal voor 3D printed Moai – Paaseiland hoofd

28 september 2021

In aanloop voor de ontwikkeling van keramiek-skills begin volgend jaar heb ik een Moai Paaseiland hoofd geprint op de Ultimaker 3D printer. Deze printer objecten in PLA, een biologisch afbreekbaar plastic gemaakt uit melkzuur van maïs en suikerriet. De Ultimaker printer geeft de mogelijkheid tot veel detail en kan gebruikt worden om een gipsen gietmal te maken.

Belangrijk bij het maken van een gietmal is dat het voorwerp dat later met gietklei gegoten worden op een ‘lossende’ wijze geprint wordt, omdat alleen zo gegarandeerd kan worden de het voorwerp, in dit geval een Moai hoofd, uit de mal gehaald kan worden zonder de gipsen mal te beschadigen. 

Voor deze mal is modelleergips gebruikt, waarbij de droogtijd van beide helften voor de zekerheid 2 dagen is gekozen. Bij nader inzien was het beter geweest om de luchtbubbels uit het gips te laten trillen of door middel van een vacuümkamer alle resterende luchtbubbels te verwijderen. Inmiddels is de mal gedroogd en het Moai hoofd verwijderd zonder de gipsen mal te beschadigen. Wordt binnenkort vervolgd…. met het afvullen van gietklei.