De kunst van lasersnijden: 3e jaars studenten Bouwkunde KW1C ontdekken nieuwe vaardigheden

12 september 2023

In mijn rol als trainer en labbeheerder bij de SPARK Campus had ik het genoegen om 24 studenten deze week een praktische training lasersnijden te geven en hen te begeleiden bij het lasersnijden van hun eigen ontworpen tiny houses. Op dinsdag splitsten we de groep in twee keer 12 studenten, wat interactieve training mogelijk maakte.

We begonnen met de basis van lasersnijden en maakten direct een huis op de Metaquip CO2 lasersnijder als voorbeeld. Dit gaf de studenten inzicht in snijlijnen, graveerlijnen en de invloed van materiaaldikte bij het technisch ontwerpen in AutoCAD. We behandelden instellingen zoals laservermogen en snelheid en onderzochten verschillende materialen, waaronder populierenhout, MDF en acrylaat. De studenten installeerden RDWorks, het softwareprogramma waarmee de lasersnijders op de SPARK Campus worden aangestuurd, en vervolgens bereidden we exportbestanden voor in Acad-ISO formaat vanuit AutoCAD, die we in RDWorks inlazen.

De studenten pasten de juiste instellingen voor vermogen en snelheid toe op de ingelezen tekeningen en begonnen met snijden na zorgvuldige materiaalkeuzes. In de daaropvolgende dagen kregen ze de kans om hun ontwerpen aan te passen en experimenteerden ze met verschillende technieken voor verbindingen en rondingen. Na vijf dagen was de lasersnijsessie voltooid, en de studenten konden tevreden hun werk presenteren.

Het overdragen van deze vaardigheden aan studenten is een waardevolle ervaring. Het enthousiasme van de studenten voor nieuwe technieken was opmerkelijk, en het zien van hun trots bij het presenteren van hun creaties gaf voldoening. Deze week stond in het teken van de kunst van lasersnijden, en ik ben ervan overtuigd dat deze studenten met hun nieuwe vaardigheden interessante projecten zullen blijven ontwikkelen.