Batterij-converter formaat AA naar formaat D – binnen één uur van idee naar ontwerp en 3D print

18 februari 2023

Vlak na sluitingstijd van de winkels op zoek naar een batterij formaat D en alleen nog maar een maar een aantal batterijen formaat AA’s ter beschikking te hebben – dat vraagt om een praktische oplossing. Zoekend op het internet worden de afmetingen van een AA batterij weergegeven als 51mm lang en met een diameter van 14mm. Een D batterij heeft als afmetingen 61.5mm lang en een diameter van 33.2mm. Met de schuifmaat in de hand blijken deze maten ook voor mijn batterijen nauwkeurig genoeg.

Met de afmetingen in de hand heb ik in Tinkercad binnen korte tijd een model geschetst, waarin ik een gleuf als uitsparing aanbreng, voor het geval de 3D printversie in de praktijk wat te smal blijkt. Ik stel de Ultimaker in op een nozzle van 0.8mm en slice mijn ontwerp met de ultra fast snelheid. De printtijd blijft zo beperkt tot minder dan 30 minuten. Nadat de nozzle en het heat-bed opgewarmd zijn, gaat de 3D printer aan de slag. Een half uur later krijg ik op mijn telefoon de melding dat de print klaar is.

Met een 3d -print-ontbramer maak ik de printranden schoon en de AA batterij blijkt prima te passen. Weliswaar is de AA batterij ruim een centimeter korter dat een D batterij. Gelukkig is het batterijcompartiment voorzien van grote veren, welke deze centimeter ruimte zonder problemen overbruggen. Al met al heb ik binnen een uur een oplossing voor de ontbrekende D batterij. De capaciteit zal met een AA batterij een stuk korter zijn, maar zodra de winkels weer open zijn, kan ik mijn slag weer slaan.

Een praktische oplossing voor een nijpend probleem. De combinatie van de vaardigheid om 3D te kunnen ontwerpen en zelf de 3D print te kunnen maken biedt praktische mogelijkheden. Bovendien heb ik nu een ontwerp wat ik vaker toe kan passen, wanneer ik weer een keer zonder batterij type-D zou komen te zitten.