3D geprinte geleider voor ijskastdeur – sneller ontwerpen en 3D printer, dan online bestellen en wachten op de levering

2 november 2021

Een 3D printer maakt het mogelijk om met rapid-development snel te kunnen werken aan het realiseren van een werkend prototype. Afgelopen week brak de laatste geleider van een koelkastdeur. Voor mij een perfecte optie om te kijken of ik sneller zelf een 3D vervangend exemplaar kan printen, dan dat de online bestelling afgeleverd wordt op locatie. 

Na het kunnen achterhalen van het typenummer, heb ik 2x geleiders online besteld, ter waarde van € 30. En ben daarna meteen met de schuifmaat in de weer gegaan om de afmetingen van de geleider op te nemen. Vervolgens heb ik in een half uur de technische tekening in elkaar gezet en heb mijn Ultimaker opgewarmd. Met de STL file heb ik de voorbereidingen voor het printen in Cura ingesteld en de printer aan de gang gezet.

Het printen van de 2 geleiders wordt door Cura ingeschat op net geen drie uur. De eerste versie die ik print is net wat te breed. Dus terug naar het tekenbord. Na 10 minuten staat de Ultimaker opnieuw aan en print vervolgens twee prima geleiders. Nog geen 6 uur nadat ik mijn bestelling heb gedaan, komt er een setje prima werkende geleiders uit mijn eigen 3D printer…. Nog net op tijd om mijn online bestelling te annuleren.