3D Borstbeeld Scan met Artec Eva Scanner

29 oktober 2021

Voor het zelfstandig scannen van 3D objecten heb ik deze week een training gevolgd in het gebruik van de professionele Artec Eva 3D scanner. Deze handzame scanner is door iReviews genoemd als beste scanner van onder de U$ 50.000. Objecten als mensen, uitlaten van auto’s, onderdelen van machines, flessen en verpakkingsmaterialen, dit alles kan gescand worden en omgezet worden naar een OBJ, STL of PLY file voor verdere bewerking.

In de 3 uur durende training hebben we zowel een custom raamstijl van een Mazda MX5 als een borstbeeld van mezelf gescand. Onder professionele begeleiding van het labbeheer zijn we snel wegwijs gemaakt in het gebruik van de software, waarmee op een gestructureerde wijze scans met hoge resolutie gemaakt worden. De data-nabewerking zorgt voor het netjes maken van het gescande resultaat – solids worden echt solid en open kieren en gaten worden een solide onderdeel van het object. Het resultaat van de 3D scan is zowel een polygoon model, als een surface scan, waarmee kleur en patroon gereproduceerd kunnen worden.

Voor het goed kunnen inscannen van transparante en reflecterende delen hebben we kalkspray gebruikt. Het gescande resultaat mag er zijn. De files zijn goed bewerkbaar in Blender, SolidWorks en zelfs Thinkercad of direct naar Cura. Met deze nieuwe vaardigheden ben ik vanaf nu in staat professionele 3D scans te maken en deze vervolgens in 3D te kunnen printen of toe te passen als 3D object in andere softwaretoepassingen.