Realtime dashboard in browser met WebBLE Arduino Nicla / Bosch Sensortec data via bluetooth

3 februari 2022

De Arduino Nicla Sense ME (Motion & Enviroment sensor) is een van de producten uit de Arduino professional lijn. Dit low power embedded computer board met een afmeting van 2.5 x 2.5 cm heeft meerdere sensors aan boord en kan zowel via USB, bluetooth als SPI en I2C data beschikbaar stellen.

Vanwege de brede inzetbaarheid en lage toegangsdrempel heb ik het afgelopen jaar de training “Introductie Arduino Nicla/Bosch Beweging & Environment data collectie” aan mijn BotBerg trainingsportfolio toegevoegd en met succes al meerdere keren gegeven.

Recent is door Arduino de toepassing: WebBLE dasbboard geïntroduceerd. Dit online browser gebaseerde dashboard staat via bluetooth draadloos met de Arduino Nicla in contact en geeft realtime data weer. Zo wordt temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, acceleratie, gyroscoop-data en de eCO2 waarde weergegeven. De data wordt door in de Nicla ME realtime verwerkt, gebruik makend van de Arduino_BHY2 en ArduinoBLE libraries.

Met een bereik van enkele meters en met het bluetooth low energy protocol (BLE) is op deze wijze binnen afzienbare tijd een prototype te realiseren waarmee data uit diverse mobiele sensoren verzameld en weergegeven kan worden. Door het toepassen van de WebBLE API is installatie een applicatie niet meer noodzakelijk, maar kan de data direct in de browser weergegeven worden. En kan met een mobiele WebBLE browser op de iPhone of Android ook direct mobiel uitgelezen worden. Nieuwsgierig naar wat data capturing met realtime inzicht in de actuele sensormetingen kan betekenen?