Zigbee Smart Outdoor Plug opengekraakt – nieuwsgierigheid niet langer bedwongen – verbonden aan Raspberry Pico op board.GP15

7 januari 2023

Als eerste publicatie dit jaar de weergave van mijn bevindingen bij het openmaken van een Zigbee smart power plug. Al enige tijd zijn ze bij de LIDL te koop, de Zigbee power plugs. Aantrekkelijk geprijsd en met succes aan domotica omgevingen als Home Assistant en Domotics te koppelen. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen om trok de stoute schoenen aan om te onderzoeken hoe deze Zigbee plug intern opgebouwd is.

Als eerste moet ik door de single direction screws heen, hiervoor heb ik de kolomboor met een 3mm en een 7mm boor gebruikt. Na wat zorgvuldig boren en wrikken is de behuizing (non-reversible) open. Wat me direct opvalt is een hoofd printplaat en daarnaast een losse print voor de bedieningsknop met led. Op de hoofdprint bevindt zich een kleine (15x18x2.8mm) ZS2S Zigbee IoT module, voorzien van een ARM Cortex-M33 core. Deze door Tuya geproduceerde module heeft 5 PWM poorten, 1 ADC poort en 1 UART poort. De module is low power 60 µA/MHz bij 80 Mhz. Op de hoofdprint bevindt zich een geschakelde 5 Volt voeding voor de benodigde relais schakelspanning en een power 3.3 Volt regulator voor de Zigbee module. Deze Tuya Zigbee module wordt ook vaak ingezet voor smart building toepassingen, baby monitors, netwerk camera’s, smart sockets en smart household en home appliances.

Het schakelrelais is voorzien van opschrift en zou 16 Ampère bij 250 Volt moeten kunnen schakelen. Al vermoed ik dat de interne bekabeling en vertinde printsporen hier moeite mee zullen hebben. De rimpelspanning op de 5 Volt en 3.3 Volt lijnen is met enkele mVolt minimaal. Als proof of concept zou het interessant zijn een Arduino of Raspberry Pico in de schakeling op te nemen, waarmee de Zigbee schakelfunctie door een algoritme gestuurd kan worden. Het voeden van de Arduino of Pico kan direct vanuit deze Zigbee smart power hoofd printplaat mee kunnen lopen. Hiermee creëer je een Arduino of Pico gestuurde Zigbee button, gecombineerd met een Zigbee gestuurd power relais. Het relais schakelt standaard de 220 Volt lijn, maar kan met wat solder-reflow werk ingezet worden als galvanisch gescheiden relais voor andere toepassingen. De Pico heb ik met de VBUS aangesloten op 5 Volt en de button op board.GP15. Een aangepaste Blink laat het relais volop klikken en de aangesloten Home Assistant domotics omgeving registreert elke interactie.