Voorbereiding workshop “Rudolph the Red Nosed Reindeer” 

8 november 2021

Met het kerstthema voor de deur ben ik gestart met het ontwikkelen van een workshop waarbij deelnemers een interactieve Rudolf in elkaar zetten. Deze Rudolf is een rendier, gebaseerd op een Raspberry Pi Pico, welke geprogrammeerd kan worden in Python. De combinatie van LEDs, een potentiometer, een piezo-luidspreker en een servomotor voor het aansturen van de linker voorpoot zorgen voor alle componenten waarmee een leerzame workshop leidt to een tastbaar, zelf programmeerbaar resultaat.

Naast het Arduino platform is er ook een Raspberry embedded computing platform beschikbaar. De Pico versie hiervan is een heel handige processor welke zowel analoge als digitale poorten beschikbaar heeft. Hiermee kunnen LEDs, servomotoren, maar ook displays en UART poorten aangesloten worden. Het programmeren vindt plaats via bijvoorbeeld Thonny, een basis Python programmeeromgeving welke voor deze workshop voldoende mogelijkheden biedt, zonder al te overweldigend te zijn.

In het voorjaar staat de ontwikkeling van nog nog twee nieuwe workshops in de planning, een interactieve paashaas en een geautomatiseerde theezetter voor perfect gewenste theesterkte. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat enthousiaste workshopdeelnemers vooral waardering hebben voor een praktische aanpak en een tastbaar resultaat. Dit vormt dan ook de basis van deze nieuwe workshops. Geïnteresseerd? Stuur me een mailtje voor meer details.