Succesvolle workshop woordklok – resultaat 4 gepersonaliseerde klokken met enthousiaste deelnemers

22 juni 2021

De voorbereidingen voor de workshop eerdere deze maand hebben bijgedragen aan wederom een succesvolle workshop. Na een rondleiding door de Spark Makers Zone en een uitleg van de stappen in de workshop zijn we om 13:00 gestart met het solderen van de NeoPixel backplate. Een warme soldeerbout en een vast hand zijn hiervoor een vereiste. Nadat de 100 NeoPixels geplakt en gesoldeerd zijn, hebben we de backplates getest, met als gevolg een oplichtende dansvloer aan lichtjes voor iedere oplichtende letter in de klok. 

Vervolgens hebben we de schakelaars voor tijd +/- en kleur vastgeschroefd en gesoldeerd aan het hart van de klok, de Arduino Nano Every met RTC. Vastgeschroefd, gesoldeerd en aangesloten hebben we de programmacode naar de klok geupload. Hierna hebben we het 3D honingraad-grid, geprint met Ultimaker gemonteerd. En dan komt het spannende moment, alles checken, en vaststellen dat alles naar wens technisch functioneert. 

Iedere deelnemer heeft vervolgens de personalisatie van het letterstencil aangebracht en opgeschreven welke pixels hiervoor geprogrammeerd moeten worden. Deze stencils hebben we de lasersnijder uit dik zwart karton gelaserd. Wat mij iedere keer opvalt is dat namen van partners en huisdieren favoriet zijn. Met de gepersonaliseerde stencil en het werkende binnenwerk van de woordklok, vindt vervolgens de eindassemblage plaats. Met als resultaat: enthousiaste, trotse en tevreden deelnemers met iedere en eigen gemaakt werkende woordklok.