Speakers en trackpad repareren ondersteunt met instructies van iFixit.com

28 juni 2021

Wanneer laptops intensief gebruikt worden treedt er nagenoeg altijd slijtage op. Deze slijtage zit vaak op bewegende delen en zo ook op trackpads en speakers. Gelukkig zijn de meeste van dit soort problemen met inzicht, rust en ervaring goed te fixen. Samen met één van de Innaut pupillen hebben we deze keer een Lenovo Thinkpad x250 met een defecte Trackpad en niet werkende speakers onder handen genomen. 

Het openen van een dergelijke laptop is een precies werkje, waarbij de locatie van de schroeven in combinatie met het gebruikte gereedschap het verschil kunnen maken. Na eerst uitvoerige kennis opgedaan te hebben op iFixIt.com hebben we de laptop opgeschroefd, het moederboard geinspecteerd, de accupack verwijderd en kregen daarmee toegang tot zowel de speakers als de trackpad.

De trackpad bleek in de loop der tijd aardig wat stof verzameld te hebben, waardoor de contacten instabiel zijn geworden. Een juiste dosering perslucht bleek hier afdoende om de verzamelde stofdelen permanent te verwijderen. De speakers hebben we zorgvuldig gedemonteerd, de nieuwe geplaatst en met behulp van kapton tape goed vastgezet. Met de inzet van FlappyBird hebben we de laptop gecontroleerd en vastgesteld dat zowel de trackpad als de speakers weer als nieuw functioneren.