Ontdek de energie van jouw verbruik: Laat je verrassen door de combinatie van een P1 slimme meter en de Raspberry Pico embedded computer, en creëer een grensverleggende energieverbruiksmeter!

16 mei 2023

Bewustwording van je ecologische voetafdruk begint met inzicht in je verbruik. De slimme P1-meter is wijdverspreid in Nederland en registreert het gebruik van elektriciteit en gas door middel van lichtpulsen en data via de RJ11-kabel. Het P1-protocol is goed gedocumenteerd, waardoor het mogelijk is om de verbruiksgegevens uit te lezen. Met de Raspberry Pico, die beschikt over 2 UART-poorten en een USB HID-poort, heb ik een krachtige code-base gemaakt om data te lezen, te verwerken en acties te initiëren.

Er zijn verschillende methoden om inzicht te krijgen in je verbruik. Naast de slimme P1-meter zijn er ook powerplugs met ingebouwde stroommeting, power clamps die om stroomkabels kunnen worden geklemd, en lichtpulssensoren die de pulsen tellen als indicatie van het stroomverbruik. Verzamelde data kan worden weergegeven in speciale apps, online dashboards en domoticasystemen zoals Home Assistant en Domoticz. Door het gebruik van een embedded computer kan het energieverbruik visueel worden gemaakt. Actueel energieverbruik kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan gekleurde lichtstrips, relais, lampen, servo’s of andere actuatoren en elektromagneten. Denk aan een draaiende schijf die het verbruik aangeeft, gekleurde neon-ledstrips waarbij het aantal verlichte lichten en de kleur een indicatie zijn van het verbruik, of een smiley-meter die aangeeft of er voldoende of te veel wordt verbruikt.

Vandaag heb ik de basis neergezet met een Raspberry Pico slimme P1 meter welke real-time verbruiksdata leest. Met behulp van deze embedded computer en algoritmes is het mogelijk om real-time data te verzamelen en hieraan acties te koppelen. Dit opent de deur naar grensverleggende oplossingen zoals: een lichtgevende kunstinstallatie die het energieverbruik artistiek weergeeft, een duurzame energiecockpit die bewustzijn en inzicht biedt in verbruik en opbrengst, een virtuele energie-assistent die interactief inzicht biedt bij het lopen door ruimtes, een spraakgestuurde energiemeter die het energieverbruik optimaliseert zonder dat je een interface hoeft te raadplegen, een social energy tracker die competitie en sociale interactie stimuleert, of een wearable energy monitor die bewust gebruik van elektronische apparaten en klimaatbeheersing faciliteert.