Monkey Sound – standalone geluidsplayer voor entertainment toepassingen

3 december 2021

Vanuit verschillende kanten heb ik de afgelopen tijd verzoeken gekregen voor een standalone sound player, welke geluidsfragmenten kan afspelen op basis van triggers. De trigger kan hierbij een knop of een schakelaar zijn, maar bijvoorbeeld ook een sensor welke registreert wat de temperatuur is, of er een lichtsluis gepasseerd wordt, hoeveel CO2 ppm fijnstof er in de lucht hangt maar bijvoorbeeld ook of er op een website een bepaalde waarde wordt getoond.

De Monkey Sounds – standalone geluidsplayer is een autonome afspeler met een 3 Watt luidspreker welke vanuit een batterij, een 3.7 v LIPO accu of een 5 volt adapter gevoed kan worden. De MP3, WAV of WMA files worden opgeslagen op een SD kaartje met een maximum capaciteit van 128MB. Het aansturen van de geluidsspeler kan zonder processor, direct met buttons, of via een UART aansluiting op een Arduino of Raspberry. De audio output kan direct naar een luidspreker, of via een audio-in naar een grotere versterker.

Via de UART kan gekozen worden welke MP3 of WAV file afgespeeld moet worden en kan ook het volume geregeld worden. In totaal kunnen ruim 20.000 onderscheidende geluidsfragmenten aangeroepen worden, waarmee de stap naar een entertainment of infotainment-oplossing direct binnen handbereik ligt. In de onderstaande foto’s een weergave van een signalering box waarop twee soorten apengeluiden te horen zijn: de gele knop voor  de Gorilla en blauwe knop voor de Gibbon.