Low Cost € 9,99 – IKEA Vindriktning CO2 Fijnstofmeter gemodificeerd voor aansluiting op Domoticz – Domotica

17 november 2021

Eerder dit jaar is IKEA gestart met de verkoop van een low-cost fijnstofmeter onder de naam Vindriktning. Deze optical sensor fijnstofmeter is gebaseerd op de Cubic PM1006K en meet fijnstofdeeltjes met een afmeting van 0.3μm~10μm. Een infrarood diode in combinatie met een een optoelectrische sensor meten fijnstofdeeltjes in een bereik van 0~1000μg/m³. Om deze sensor op Domoticz aan te sluiten is MQTT communicatie nodig. Hiervoor heb ik een Wemos D1 in de Vindriktning ingebouwd.

Binnen de Domoticz omgeving wordt data via een virtuele sensor aan een specifieke idx poort toegekend. Vervolgens wordt iedere keer wanneer er nieuwe data aan de idx poort gevoed wordt een verrijkingsslag uitgevoerd, waarmee het Domoticz dashboard wordt geüpdate. De fijnstofsensor kan zowel via UART als via PWM uitgelezen worden, waarmee het ook eenvoudig mogelijk is om deze op een Arduino Uno of op een Raspberry omgeving aan te sluiten. De enige stap die nodig is, blijkt de lastigste – na een tijdje puzzelen bleek ik in staat de UART output met behulp van een buffer-routine uit te kunnen lezen. Vervolgens kan deze buffer met het juiste algoritme uitsluitend die data exporteren welke voor het dashboard relevant is.

Binnen de Domoticz Raspberry heb een MQTT broker geinstalleerd, een nieuwe virtuele sensor aangemaakt, een nieuwe variabele voor de luchtkwaliteit gedimensioneerd en een dashboard ingericht. Binnen de IKEA Vindriktning heb ik een Wemos D1 geïntegreerd, hierop customer firmware geinstalleerd en daarin de juiste Wifi en MQTT settings aangebracht. Het resultaat is een volwaardige online fijnstofmeter met een realtime dashboard. Inmiddels heb ik ook een MH-Z19C CO2 meter besteld, waarmee ik CO2 400-10.000-ppm waarden kan meten en deze aan mijn milieu-environment-sensordeck kan koppelen.