Koperfolie tape voor – Circuit & Electronic Sculptures en PCB’s Manhattan style

27 september 2022

Elektrisch geleidende tape is tegenwoordig goed verkrijgbaar en stabiel in gebruik. Electric sculptures, circuit sculptures en PCB’s Manhattan style zijn een vorm van expressie waarbij de toepassing van techniek, beheersing van ambacht en de elektronische werking van een circuit samenkomen. Ontstaan uit de vroegtijdige bouw van radio’s, tv’s en bandrecorders in de jaren ’50-’60 is de toepassing alternatieven voor het assembleren van componenten zonder printplaat een ambachtelijke kunstvorm.

Het toepassen van verbindingen met koperdraad, ijzerdraad of montagedraad van de componenten zelf is een voor de hand liggende aanpak. Goed bruikbaar voor dit soort toepassingen is koperfolie tape. Deze is koper-geleidend, zelfklevend en beschikbaar aan de rol. Hiermee kunnen banen geplakt worden, waar vervolgens componenten, kabels of connectors aan worden gesoldeerd.

Het is verrassend te zien hoe flexibel de kopertape blijft, zelfs na een groot aantal buigingen. Door de minimale dikte van de tape, is het vermogen beperkt, maar is de flexibiliteit om over curves, door hoeken of over verschillende materialen geplakt te worden is ongekend. Bij geleiding kan gedacht worden aan het voeden van LEDs, lampen, motoren of relais, maar ook is het mogelijk om hiermee traditionele schakelaars te koppelen of zelfs electronische touch-schakelaars te koppelen.