Fijnstofmeter MH-Z19C digitaal uitleesbaar met Arduino 

23 november 2021

Voor de ontwikkeling van een geautomatiseerde klimaalventilatie ben ik op zoek gegaan naar een goed verkrijgbare sensor waarmee een gerichte indicatie gemeten wordt voor de kwaliteit van de aanwezige lucht. Naast de Bosch BME688 heb ik een alternatief ontvangen, de Quanta MH-Z19C. Dit is een infrarood CO² sensor voor het meten van aanwezige fijnstofdeeltjes.

Deze fijnstofmeter heeft een onderscheidend vermogen van 400-5000 Pm. Daarnaast is deze sensor voorzien van temperatuurcompensatie en heeft het een hoge gevoeligheid, laag stroomverbruik en uitstekende lineaire prestaties. De beperkte afmetingen van 30x20x20mm en een gewicht van nog geen 3 gram maakt hem uitermate geschikt voor mijn mobiele en lokale milieu-data-scanning toepassingen. 

De UART poort wordt gebruikt voor communicatie met omliggende componenten. In mijn testopstelling heb ik deze sensor gekoppeld aan de Arduino Nano en deze tevens via I²C direct voorzien van een LCD display. Door het inzetten van threshold levels ga ik hiermee een lineaire actuator aansturen, waarmee een raam, deur of ventilatieklep open of dicht gezet wordt.