ESP Home – Home Assistant slimme sensoren en domotica-gestuurde actuators

29 september 2022

De ontwikkelingen binnen de Domotica markt maken grote ontwikkelingen door. Aanvankelijk vooral gebruikt voor het automatiseren van klimaatbeheersing in professionele omgevingen, maar meer en meer ook toegepast in de huiskamerautomatisering. Met de komst van home assistants als Alexa, Google en Siri komt geavanceerde techniek steeds meer in bereik van de consumenten.

Grote spelers op het gebied van Domotica zijn bedrijven als ABB, Bosch, Siemens, Somfy, Gira en sinds een aantal jaren ook IKEA. Populaire spelers op de markt voor home automation systems waarin developpers zich uit kunnen leven zijn bijvoorbeeld Home Assistant en Domoticz. Beide systemen draaien al op een standaard Raspberry Pi en kunnen eenvoudig data inlezen van de slimme P1 meter, connecten met klik-aan-klik-uit, Tyya, 433/866Mhz en Zigbee devices en ook een brede scala aan processor gestuurde units als ESP, en Tasmota. Het flashen Tasmota op bijvoorbeeld een SONOFF biedt direct een grote vrijheid in het uitbreiden van Domotica opties.

Recent heb ik de overstap gemaakt van Domoticz naar Home Assistant en heb daarbij meteen ook de ESP-Home omgeving omarmt. Gebruik makend van de rijke library aan sensoren is het configureren via YAML eenvoudig maar erg krachtig. Het updaten van functionaliteit kan draadloos plaatsvinden, waarmee het heel efficiënt kan zijn om bestaande Domotica units naar wens uit te breiden met extra sensors of inzet van GPIO poorten.