Eerste stappen naar een prototype voor opvlammende letters in een BBQ letterset voor evenementen en feestpartijen

10 september 2021

Elektronische ontsteking van gas komt voor bij de gaspitten van kooktoestel, of binnen in de motor van een auto. Door een hoge spanning op te wekken is het mogelijk elektronisch een grote vonk te creëren. Door vervolgens gas langs deze vonk te laten vloeien ontbrandt het gas en is de elektronische vlammenwerper een feit.

De basis voor deze proof of concept – prototype is een standaard onkruidverdelger welke gevoed wordt door een spuitbus butaangas. Naar berekening zou deze goed zijn voor 50-100 vlammensessies. In de entertainment wereld worden dit soort vlammenmachines veelvuldig toegepast en aangestuurd door het DMX protocol. Mijn eerste proof of concept is gebaseerd op een butaangasfles, gekoppeld aan een pneumatische klep en aangestuurd door een Arduino welke tevens een elektronische ontsteker schakelt. Dit maakt het mogelijk om in een later stadium aansluiting te creëren op het DMX protocol.

Uit de eerste testen blijkt het prima te werken. Ik kan de gastoevoer prima regelen en de vlam ontsteken. Echter wanneer de klep te lang met te veel vermogen openstaat, bevriest de pneumatische klep en sluit deze niet meer afdoende. Dus terug naar de tekentafel. Inmiddels heb ik een elektronisch gasventiel besteld, welke beter om kan gaan met bevriezing. Wordt vervolgd. Een mooi prototype in ontwikkeling.