Een revolutionaire mix: Interactieve Pop-Art waar schilderkunst, elektronica en epoxygieten zich verenigen voor artistieke verrassingen

6 juni 2023

“Laten we de verschillende ambachten combineren en een geheel nieuwe kunstvorm creëren.” Dit is de intrigerende uitdaging die ik enkele weken geleden ben aangegaan met een mede-maker. Met behulp van een NeoPixel-matrix is het mogelijk om een handgeschilderd kunstwerk te verlichten met verschillende lichtmotieven. Het achterpaneel bevat maar liefst 100 individuele LED-pixels, elk met 255 gradaties in rood, groen en blauw. Hierdoor kunnen we een volledig lichtspectrum van meer dan 16 miljoen kleuren aansturen.

We hebben de matrix gegoten met meerdere lagen epoxy en het oppervlak ruw gemaakt, waardoor het kunstwerk meer diepte krijgt. Door de belichting nauwkeurig af te stellen en actieve scènes te creëren, ontstaan er boeiende lichtpatronen. Uit onze eerste test blijkt dat de toegepaste afstand tussen de LED’s en het schilderij nog steeds individuele lichtvlakken mogelijk maakt. Daarom gaan we meerdere testexemplaren maken om de ideale hoogte voor het schilderij te bepalen.

We hebben ook de eerste stappen gezet richting interactiviteit. Zo kan de helderheid van één of meerdere kleuren worden beïnvloed met behulp van een potentiometer. Daarnaast zijn we bezig met het implementeren van een ultrasone sensor, die op basis van de afstand tussen het schilderij en de voorbijganger de keuze maakt voor de opbouw van lichtscènes in termen van snelheid, kleur en patronen. Voorlopig zijn we nog lang niet uitgeëxperimenteerd, maar één ding is zeker… we zijn bezig met het creëren van een prachtige en vernieuwende kunstvorm. Wordt vervolgd!