DoBot Magician onderzoek naar defect – oplossing moederboard-swap

2 augustus 2022

Afgelopen week werd ik door SPARK Makers Zone gevraagd te onderzoeken waarom de DoBot Magician defect is en wat er eventueel voor nodig is om deze weer werkend te krijgen. Deze DoBot heeft meerdere jaren zonder problemen gefunctioneerd, echter van het ene op het andere moment is de werking compleet gestopt.

Allereerst heb ik geprobeerd via DoBotStudio connectie te krijgen met de robot arm, maar er kon geen USB connectie tot stand gebracht worden. Vervolgens heb ik zowel via Putty als de Arduino IDE een connectie tot stand geprobeerd te brengen. Beide niet succesvol. Daarna de manual en de online instructie zorgvuldig doorgenomen om toegang te krijgen tot het moederboard. En na het het opendraaien van de robotarm was deze direct toegankelijk. Zo op het eerste oog geen verkoolde componenten of andere ‘magic smoke’ signalen.

Met het moederboard onder de vingers en de Fluke bij de hand was het vrijwel direct duidelijk dat er een probleem is met de stroomvoorziening over de interne powerrails. De fuse is duidelijk niet defect, maar de DoBot trekt zoveel stroom dat er sprake is van een interne kortsluiting. De snelste en meest kost efficiënte weg naar een oplossing is een nieuw moederboard (moederboard-swap) en een heldere instructie welke voeding hoort bij deze machine. Met de universele powerplug ligt een vergissing namelijk altijd op de loer.