Broadway Theater Marquee – NeoPixel uithangbord met dynamische lichteffecten

12 augustus 2021

Gebaseerd op de Marquee signing, bekend vanuit het Apollo Theater in New York, is er een creatieve scene van reclameborden in gang gezet. Door het grote formaat van het bord en de tekst, in combinatie met gekleurde lichteffecten zorgde deze uithangborden op de gevels van theaters ervoor dat de goed zichtbaar waren voor de snel passerende auto’s. Ze werden in de jaren dertig ook wel ‘elektrische tiara’s’ genoemd.

Afgelopen week heb ik meerdere sets lichtgevende pixels ontvangen. Deze pixels zijn koppelbaar met JST connectoren en werken op 12 volt. Ieder pixels heeft een vermogen van 0.72 watt, een werktemperatuur van -40°C tot 60°C en IP67 rating – beschermd tegen stof en zand en minimaal 30 minuten tot 1m onder water – en kunnen daarmee prima in buitensituaties ingezet worden. 

Voor de aansturing heb ik de pixels verdeeld in x/y coördinaten en heb ik een kleurenmatrix opgezet. Deze x/y coördinaten en kleurenmatrix worden volgens losgelaten op verschillende scenes. Het maximum aantal pixels is afhankelijk van het beschikbare geheugen. Maar zelfs het instapmodel van de Arduino stuurt met gemak 200 individuele pixels aan. En daar kunnen heel wat letters mee gevuld worden. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van een DMX-SPI Decoder, waarmee de signing direct aangesloten kan worden op een DMX entertainment controller.