Analyse repeterend defect bij Ultasonic Welder

21 maart 2022

Bij een van mijn klanten wordt gebruik gemaakt van ultransonic welding, een proces waarbij high-frequency vibraties lokaal elastiek verbinden met katoen. De apparatuur hiervoor komt uit Shenzhen Electronics Market. Deze apparatuur wordt lokaal binnen Europa niet door een service afdeling ondersteund en is daarbij voorzien van summiere documentatie.

Aangezien er sprake is van een regelmatig repeterend defect en de lokale ondersteuning onderbreekt, kwam de vraag naar mij toe of ik hier op basis van mijn expertise naar wilde kijken en achterhalen of de oorzaak van het defect en de oplossing lokaal op te lossen is. Nadere inspectie met mijn multimeter en scope geeft aan dat de primaire voedingsunit een hoofdverdachte is. De voedingsunit is gezekerd met een ingesoldeerde zekering en het gehanteerde relais lijkt niet genoeg overgedimensioneerd. Beide zijn eenvoudig te verwisselen, maar vergen wel kennis om een veilige reparatie uit te kunnen voeren.

Dit soort vragen krijg ik regelmatig. Apparaten welke slecht gedocumenteerd zijn en vreemde kuren vertonen. Het vereist een creatieve, onderzoekende aanpak en leidt regelmatig tot een interessant stukje reverse-engineering. Dit soort opdrachten vind ik leuk, doen een aanslag op mijn denkvermogen en geven inzicht in de creaties van anderen.