7 Segment LED displays van Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima

20 september 2022

Vorige week bezocht ik in het Noord-Brabants Museum de ruimtelijke installatie Samsara van een Japanse electronica kunstenaar, waarin honderden verspringende LED-cijfers bij elkaar komen als representatie van de oneindige reis van het leven. Fascinerend te zien dat dynamisch opgestelde 7 segmenten displays leiden tot een representatie van de cyclus van leven en dood.

De opstellen omvat vier wanden, waarbij op wisselde snelheid en vaste afstand heel veel 7 segment displays met felle, onderscheidende kleuren, terugtellen van 9 -> 1. Mooi om te zien wat de visuele impact van deze displays is. En vooral ook mooi van de technische kant, waarbij er sprake is van een enorme lengte kabel, forse netvoedingen een losse counter per digit. Grofweg zijn zo’n 3.500 displays.

Ook mooi om te zien was de inzet van LED monitoren met daarop acrylaat gelaserde elementen – Philips fabriekslocaties in Eindhoven. Door het afstemmen van de onderliggende images op de LED monitor wordt het mogelijk om heel selectief de acrylaat elementen op te laten lichten. Hiermee ontstaat een dynamisch, 3 dimensionaal high-light effect.

Inspirerend voor mij is te zien wat het effect is van de dynamiek in licht in combinatie met de functie van een lichtelement. Het inzetten van NeoPixels ligt voor de hand, maar het aanbrengen van functies in ledsculpturen biedt een nieuwe denkwijze in de inzet van techniek. Kortom… mijn hersens binnen te fantaseren en mogelijkheden te combineren. Wordt vervolgd.