1-Daagse Training Introductie Arduino

12 november 2021

Vandaag voor de zevende keer een praktische introductietraining Arduino gegeven waarbij deelnemers zonder technische achtergrond kennismaken met de basisbeginselen van de Arduino omgeving. Voor deze trainingen maak ik gebruik van de ‘Arduino Student Kit’, waarmee de deelnemers kennis kunnen maken met de basisbeginselen van elektronica en embedded computering. Aan bod komen de Arduino Uno, het gebruik van een multimeter en de inzet van schakelaars, LEDs, thermosensor, lichtsensor, piezo geluidselement, potentiometer en de servomotor.

Na een introductie in de Arduino omgeving geef ik uitleg over het toepassen van algoritmes, input/output poorten, het onderscheid tussen analoge en digitale signalen, het programmeren van LEDs met schakelaar. Vervolgens onderzoeken we hoe licht- en temperatuursensors uitgelezen kunnen worden en hoe schakelaars en potentiometers ingezet kunnen worden om licht, geluid en beweging van motoren aan te sturen. Ook komt het verzamelen van data en het weergeven hiervan in grafieken aan bod. We sluiten af met het bouwen van een aansturing voor een parkeerslagboom, waarvan een potmeter bepaalt hoever deze open gaat, licht aangeeft wanneer het veilig is om de slagboom te passeren en met geluid een signaal gegeven kan worden wanneer de slagboom weer sluit.

Na afloop van deze praktische training zijn de deelnemers enthousiast, hebben zelfstandig met onderdelen, stekkers, weerstanden en schakelaars diverse schakelingen in elkaar gezet en krijgen zo spelenderwijs inzicht in de samenhang van de mogelijkheden van embedded computing op het Arduino platform.