Patisserievormen – voedselveilig, non-stick PETg gevormd met behulp van de Mayku Formbox

25 maart 2024

Met Pasen voor de deur komt de wereld van patisserie tot leven met het maken van creatieve lekkernijen. Om de juiste vormen te kunnen creëren, is een gietvorm een handige oplossing. Verschillende technieken kunnen worden gebruikt voor het maken van de gietvorm. Naast metalen snijvormen en siliconen bakvormen is het ook mogelijk om een unieke gietmal te maken van food-safe PETg. Dit type vormen is herbruikbaar, afwasbaar en laat snel en eenvoudig los.

Voor het maken van de food-safe mal is een voorbeeldexemplaar nodig. Het is belangrijk dat het voorbeeldexemplaar ‘lossend’ van vorm is, wat betekent dat een gegoten exemplaar uit de mal kan worden gehaald vanwege de licht afwijkende hoeken van het model. Doorgaans is deze hoek zo’n 2-3°. Voor het maken van het voorbeeldexemplaar gebruik ik in dit geval MDF als basismateriaal. Om voldoende hoogte te creëren, monteer ik meerdere lagen MDF op elkaar. De vorm is een paasei, waaruit de oren van de paashaas zijn uitgeknipt. Dit is een eenvoudig en lossend model en past natuurlijk perfect in het paasthema. Er is gekozen voor een MDF mal omdat een 3D-geprinte mal tijdens het vacuümvormen aanzienlijke thermische belasting kan krijgen, waardoor de stabiliteit in gevaar kan komen. Een hoge infill (tot 100%) kan deze thermische belasting mogelijk verminderen, evenals door afkoeling via perslucht.

Het vormen van de PETg mal gebeurt in de Mayku Formbox, een vacumeermachine met een werkruimte van 200x200mm waarmee mallen met een omtrek van 150x150mm gemaakt kunnen worden. Er zijn verschillende soorten materiaal beschikbaar voor deze machine. In dit geval gebruik ik: Mayku 0.5mm Cast/Clear Sheets. Deze zijn doorzichtig, food-safe, recyclebaar en herbruikbaar als gietmal. De sheets zijn gemaakt van PETg materiaal en de materiaalkosten voor de mal bedragen minder dan €2 per mal. Deze sheets zijn beschikbaar in verschillende diktes en zijn daarmee geschikt voor verschillende toepassingen. Het vacuümvormen van de sheet vereist een voorverwarmtijd van 1-2 minuten en vervolgens kan bij voldoende flexibiliteit van het materiaal worden overgegaan tot het vacuüm trekken, dit door de automatisch aangestuurde stofzuiger. Vervolgens moet de mal enkele minuten afkoelen voordat deze kan worden gebruikt.

Dit soort creatieve toepassingen van techniek zijn leuk en interessant om te ontwikkelen. Door het verbinden van de wereld van patisserie met lasersnijden of 3D printen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden waardoor nieuwe producten kunnen ontstaan. Passend in het thema deze keer is de paashaas… maar de mogelijkheden zijn slechts beperkt tot de fantasie van de maker.