3D Geomap geprint met behulp van GIS data – en collega maker Raymond van Terglobo

4 oktober 2021

Bij toeval raakte ik met één van de andere makers bij de Spark Makers Zone in gesprek over Geo-data. En het bleek dat we dezelfde passie delen voor het 3D weergeven van geografische data. Op een van de vrijdagmiddagen bood Raymond van Terglobo me aan bij te schuiven in een online presentatie van 3DBag, een initiatief van de TU Delft waarbij de gehele kaart van Nederland in 3D beschikbaar gemaakt wordt voor diverse doeleinden.

Filosoferend over wat allemaal mogelijk zou zijn, heb ik direct een download gemaakt van het gebied waar Spark gehuisvest is, rondom het EKP-terrein in ‘s-Hertogenbosch. Hiervan is een OBJ file te exporteren, waarbij het na bewerking in diverse pakketten verwerkt kan worden tot een 3D printfile met een hele fijne resolutie. Door het slim koppelen van data en het selecteren, converteren en projecteren in de juiste coordinaten, wordt een 3D geprinte kaart realiteit.

Een complete 3D kaart waarin objecten van het Kadaster onderscheiden worden biedt talloze mogelijkheden. Vooral wanneer het bereik van het gebied en de omvang van de print configureerbaar is. Nadat het 3D printbestand is gemaakt, wordt het op de 3D printer uitgevoerd en na een dag-en-nacht geduld mag het resultaat er zijn. Een zeer gedetailleerde kaart, waarbij zelfs het Grasso gebouw zeer herkenbaar geprint is.