Eerste ervaring met Arduino OPTA PLC – stevig uitgevoerd, eenvoudig te programmeren en goede ondersteuning van diverse data communicatie methoden

7 december 2023

Arduino introduceerde eind 2022 de Arduino OPTA PLC, een nieuw onderdeel binnen de Arduino PRO-lijn. Hiermee opent zich een weg naar industriële toepassingen waar betrouwbaarheid, uptime, stabiliteit en schaalbaarheid essentieel zijn. In 2005 werd de Arduino UNO geïntroduceerd als een experimenteel platform waarmee sensors, processingkracht en het aansturen van analoge en digitale I/O-poorten beschikbaar werden voor iedereen. Met de OPTA PLC-lijn wordt dit platform 17 jaar later uitgebreid naar het industriële werkgebied.

Mijn eerste ervaringen met de Arduino OPTA zijn zeer positief. De PLC is degelijk uitgevoerd en past direct op een DIN-rail. De versie die ik heb getest, heeft 4 relaisgeschakelde 10A-uitgangspoorten, 8 analoge/digitale inputpoorten, een RS485/Modbus/CAN-poort, WiFi, Bluetooth BLE en een RJ45-netwerkpoort. Bovendien zijn er LED-controle-indicators ingebouwd en is er een mogelijkheid om uit te breiden via de aux-poort. Binnen de Arduino IDE kan de OPTA PLC worden gedownload als extra boarddefinitie, waardoor alle poorten, relais en LED’s een specifieke naam krijgen en direct kunnen worden aangestuurd. Binnen het Arduino-ecosysteem is de PLC out-of-the-box IoT-ready en kan zonder problemen worden aangesloten op de Arduino IoT Cloud-service. Er is onboard authenticatie en voor veilige IoT-gegevensuitwisseling wordt SSL gebruikt. Communicatie met externe apparaten kan eenvoudig worden opgezet door te communiceren via MQTT, waardoor het prima kan worden ingezet als data-acquisitietool met een verscheidenheid aan sensoren en als logisch apparaat voor het aansturen van motoren, actuatoren, relais, pompen en andere apparaten.”

De PLC kan, door gebruik te maken van de dual core, simultaan optreden als twee entiteiten: een standaard PLC in combinatie met een standaard Arduino IDE-apparaat. De PLC-core kan worden geprogrammeerd binnen de IEC 61131-standaard – ladderdiagram, functioneel blokdiagram, gestructureerde tekst, sequentiële functiekaarten en een instructielijst. Ook kan de PLC-core gebruik maken van de RS485-poort voor CAN-bus of Modbus voor gegevensuitwisseling. De andere core kan worden geprogrammeerd met de Arduino IDE, waarmee communicatie mogelijk is via BLE, WiFi en communicatie via de netwerkinterface en RS485-poort.

De prijs-kwaliteitverhouding van de Arduino PLC is vriendelijk. Met inachtneming van het aantal I/O-poorten en de beschikbare functionaliteit en ondersteunde communicatieprotocollen is het een veelzijdig inzetbare PLC met de flexibiliteit van een Arduino UNO. Er is een Real Time Clock ingebouwd, wat handig is bij het verzamelen van gegevens, en bovendien zijn alle invoerpoorten compatibel met 12/24 volt. Met al deze eigenschappen voorzie ik het gebruik van deze OPTA PLC’s in meerdere toekomstige projecten.