Doorgronden met Röntgenstralen: NE555 en Raspberry Pico onthullen verborgen details onder de behuizing

23 mei 2023

Ik ben altijd gefascineerd geweest door wat er verborgen ligt onder de mysterieuze zwarte behuizing van chips en processoren. Vandaag kreeg ik eindelijk de kans om twee van mijn favoriete chips onder een röntgencamera te leggen en zo de diepere details zichtbaar te maken. Mijn nieuwsgierige tandarts en tandartsassistente waren meteen enthousiast toen ik vroeg of ik twee elektronische componenten mee mocht nemen naar mijn tandartsbezoek om ze met de röntgencamera vast te leggen.

Dus besloot ik mijn favoriete Raspberry Pico embedded processor en de tijdloze NE555 timer en oscillator mee te nemen. De Raspberry Pico RP2040 is in 2021 ontwikkeld door Raspberry Pi Ltd in Engeland en de NE555 werd ontwikkeld in 1970 door Signetics in Zwitserland. Een tijdsverschil van meer dan 50 jaar en een wereld van verschil, maar beide bedekt met een zwarte thermoplastische kunststof die de chips duurzaam en hittebestendig maakt.

De röntgenfoto’s zijn genomen met een Trophy CG320 X-Ray en hebben een straalgrootte van 5,5 cm. De röntgenfoto’s zijn ontwikkeld, gescand en onthullen wat er zich onder het beschermende kunststof bevindt. Bij de printplaat van de Raspberry Pico zijn zelfs de kopersporen op verschillende lagen zichtbaar. Het is een prachtige techniek die reverse engineering ondersteunt en inzicht geeft in wat normaal gesproken verborgen blijft voor het menselijk oog.